torsdag, september 21, 2017

Dags att avliva myten att Nordea är en svensk bank

Fackförbundet Kommunal skall nu lämna Nordea.

- Nordea har valt en utpressningsmetod och lämnar nu landet, säger ordföranden Tobias Baudin.

Ytterligare ett av dessa överord som för det första antyder och utgår från att Nordea är en svensk bank, och att man nu lämnar landet som bank.

Sanningen är att ingen kund kommer märka att huvudkontoret finns i Helsingfors. Tror inte att Nordeas miljontals kunder någonsin funderat över detta. Bland de danska, norska och finska kunderna har säkert en del trott att huvudkontoret låg just i deras land.

Är Nordea en svensk bank eller en bank som råkat haft sitt huvudkontor i Stockholm?

Största ägare i Nordea är finska Sampo med 21,3% av aktierna. Näst största ägare är danska Nordeafonden med 3,9% av aktierna.

Först på tredje plats kommer en svensk ägare, Alecta med 2,7% av aktierna.

Bland de största ägarna är ickesvenska ägare dominerande. Bland annat äger norska oljefonden och staten Singapore aktier. Fullständig förteckning läs här.

Banken har finsk VD och finsk styrelseordförande. För övrigt sitter bara två svenska medborgare i styrelsen på tio personer. Vilket speglar var ägandet ligger.

Men räddade inte skattebetalarna Nordea i början av 90-talet? Nej. Det var Nordbanken som räddades. Nordea är en sammanslagning av just Nordbanken, finska Merita, norska Kreditkassen och danska Unibank.

Nordea är en bank som idag har fyra hemmamarknader där det inte är självklart att huvudkontoret ligger i Sverige.

Att koppla något slags extra ansvar för Sverige för Nordea eller påstå att huvudkontoret skall ligga här, punkt slut, är en storebrorsfason som svenskar i de nordiska länderna ibland ägnar sig åt.

Förövrigt så fick skattebetalarna tillbaka pengarna för Nordbanken med råge.

Nordeas flytt är ju ett gigantiskt misslyckande för den rödgröna regeringen. Som de socialdemokratiska politruker Kommunal är ställer man sig in i ledet och det viktigaste är att stötta en regering som gjort bort sig än att värna medlemmarnas pengar.

Hoppas nu Kommunal handlar upp sin nya bankkontakt. Vad händer om den i Sverige verksamma banken Den Danska Bank lägger bästa anbud? Kräver man då att de skall flytta huvudkontoret från Köpenhamn till Stockholm?

Inga kommentarer: