måndag, oktober 24, 2011

E-samhällets möjligheter och faror


Den 7 november skall regionfullmäktige i Region Halland ta ett övergripande beslut kring det så kallade E-samhället. Att integrera IT och ännu mer i arbetet och också erbjuda invånarna fler tjänster.

Programmet är bra men övergripande och arbetet måste sedan fortsätta för att bli mer konkret.

En tjänst jag tycker är viktig är att alla medborgare genom ” mina vårdkontakter” direkt skall kunna se och skriva ut sin journal. Idag är det upp till landsting och region att ge denna service.

Ofta tas säkerheten upp som ett problem när man säger nej till att se sin journal direkt vis nätet. Och det gäller att hitta en säkerhetslösning som garanterar att patienten och ingen annan kan logga in. T.ex. via Bank-ID eller liknande tjänster.

När journaler nu samordnas uppstår ju också frågan vem som skall ha möjligheter att titta på dem.

Regeringens mål är att alla vårdadministrativa system i Sverige skall samordnas så att om en hallänning besöker en vårdcentral i Stockholm skall läkaren kunna se journalen från dennes vårdcentral och sjukhusen i Halland.

Detta kan spara både tid och pengar. På så sätt hindras också patienter att få samma sak utskrivet flera gånger genom att besöka olika vårdcentraler och akuter.

Men samordning av journalerna ställer stora krav på att klara patienternas integritet.  Hur garanteras att ingen obehörig får del av uppgifter? Speciellt om de blir tillgängliga över hela landet.

Det är inte politikers uppgift att peka på säkerhetslösning. Men man t.ex. spärra möjligheten för att vårdgivare än den egna vårdcentralen att se information till t.ex. patientens bankkort eller liknande. Givetvis skall sjukhus/vårdcentraler ha möjlighet att gå igenom systemet då det är akut.

Viktigt är att man hittar en bra lösning så förbättrade IT-system inte hindras en ev. debatt kring patienternas integritet.

Rätt använt kan fler IT tjänster i vården både effektivisera vården och skapa mervärde för patienten.

Inga kommentarer: