onsdag, augusti 24, 2011

Vill man missförstå så är det svårt att hindra

Om man vill missförstå ett förslag så är det svårt att hindra det. Och jag tror Stefan Bengtsson (C) vill missförstå förslaget till Driftnämnden Närsjukvård nästa vecka när det gäller möjligheten att välja läkare eller byta läkare. Hör här i Radio Halland.

Förstår faktiskt inte vad som är kontroversiellt i förslaget.
Så här ser arbetsutskottets förslag ut:


  •  patient som listar sig vid vårdcentral ska, så långt möjligt, ges möjlighet att kunna välja vilken läkare man önskar kontakt med,

  •  patient som är listad vid vårdcentral och önskar byta läkare ska, så långt möjligt, få möjlighet att göra detta,

  • ge närsjukvårdschefen i uppdrag att omsätta nämndens beslut i praktiken samt återkomma till nämnden med en redovisning av hur beslutet efterlevts vid nämndens första sammanträde 2012.

Vad är kontroversiellt i detta? Det är inget nytt husläkarsystem. Det är inget krav på val.  Det är en möjlighet för de som vill att framställa önskemål om läkare eller byta läkare om personkemin inte fungerar.

Och formuleringen , så långt möjligt, betyder ju att man skall pröva om önskemålet är möjligt. Och i vissa fall går det inte.

Exakt hur detta beslut tillämpas skall förvaltningen ta fram. Och jag är säker på att man kommer hitta rutiner som är smidiga och fungerar bra både för vårdcentralen och patienterna. Utan en massa onödig byråkrati.

Alternativet är att vi, som har hänt, förlorat patienter till privata vårdgivare som ger denna service. Är det bättre? Jag trodde man skulle applådera från alla borgerliga politiker att nämndens AU sätter patienten i fokus och försöker göra regionens närsjukvård attraktivare.

Centerpartiet har sedan valet 2010 hamnat i mediaskugga. Jag tror nog att Stefan Bengtssons utspel, och utspelet kring hur Region Halland skall styras, läs här, då man hoppade på moderaterna, snarare handlar om att ta sig ur denna mediaskugga.

Fast jag undrar om påhopp på andra allianspartier är rätt metod.

Och intresset att komma med i media var större än att ta reda på vad förslaget innebar och bakgrunden. Ville Stefan Bengtsson diskutera förslaget kunde han slagit en signal. Men det samtalet kom aldrig.

Noterade att det till slut inte var förslaget det var fel på utan hur jag framställde det. Jaja.

Som sagt vill man missförstå så har jag svårt att hindra detta. Och Stefan Bengtsson ville missförstå.

Inga kommentarer: