torsdag, augusti 11, 2011

Centerpartiets utspel skapar frågor

Igår gjorde Centerpartiet i Halland ett utspel under rubriken  " Halland kan bättre".

Man skriver i ett pressmeddelande:

"Ett halvår efter att Region Halland bildades tycker vi att mycket av den positiva utvecklingen har stannat av. Istället riskerar vi nu att tappa både trovärdighet och drivkraft för fortsatta kliv framåt. Alldeles för mycket energi har lagts på interna problem och frågor."

Jag kan hålla med om att Region Halland kan bli bättre som region. Men som "riktig" region är vi bara sju månader gammal. Ibland måste saker få tid på sig.

Jag kan hålla med om att det finns frågor som vi bättre bör fokusera på men i själva pressmeddelandet så gör man ett generalfel.

I slutklämmen går man till attack mot det största partiet i koalitionen i Region Halland.

Man skriver:

"För mycket av Moderaternas fokus har varit på återhållsamhet och låga skatter. Det riskerar att hindra en fortsatt god utveckling i Halland och äventyra det som är bra och välfungerande."

Journalister älskar konflikter. Och utifrån denna rad i pressmeddelandet handlar dagens rubriker inte om vad regionen skall göra utan "Centern kritiserar Moderaterna", "Centern i hård attack"

Riksdagsledamoten Ola Johansson (C) från Kungsbacka skrev igår kväll på Facebook:
"Man kan säga att vårt sätt att agera ligger i linje med hur man bör agera som litet parti i alliansen. Våga mera, vara tydliga, driva vår egen politik - öppet! "
Så utspelet att kritisera Moderaterna var kanske fullt medvetet? Man ville ha krigsrubrikerna?
Jag tror nog inte så var fallet eftersom att skapa spänningar och konflikter med de man skall samarbeta med sällan skapar ett fruktsamt samarbete och det finns nog centerpartister som idag funderar på om utspelets formuleringar kunde varit bättre.
I en ledare konstaterar Hallands Nyheter (C)
"På riksnivå hade knappast den kraftiga kritik som de fem ledande C-politikerna i länet nu för fram varit möjlig. Partiets statsråd hade sannolikt ombetts att snarast lämna regeringen och regeringskrisen hade varit ett faktum."

Och då förstår säkert de som inte följer politiken dagligen att när tidningen som är C-färgad på ledarsidan konstaterar detta så är utspelet oerhört ovanligt och anmärkningsvärt. Dessutom så behövs inte Centerpartiets mandat för att skapa majoritet i Region Halland. Vill man gå i opposition räcker det med M-KD-FP-MP (37 av 71) för att styra regionen.

Till slut två sakfrågor.

Man kritiserar arbetet med turistfrågorna och att Halland inte var med på TUR mässan. Om så är fallet finns det skäl att kritisera. Men samtidigt måste man vara medveten om att Halland aldrig kommer att agera 100% gemensamt som turistlän. Kungsbacka är en del av turismen i Göteborgsområdet. Kommunerna i länet söker olika målgrupper men bättre samordning skall givetvis till.

Man tar också upp kollektivtrafiken. En fråga som ligger mig varmt om hjärtat. Jag har berört den i två anföranden i Regionfullmäktige.

Man skriver:

"För mycket fokus har varit på hur kollektivtrafiken ska organiseras i länet. Centerpartiet tycker det är dags att åter sätta resenären i centrum och säkra en bra tillgänglighet i hela Halland. Gränsproblematiken med taxor och biljettsystem, både inom regionen och mellan regioner måste lösas."

Här biter man nog sig själv i svansen. Centerpartiet genom Tore Fritzon har haft ordförandeposten i Hallandstrafiken i minst 15 år.

Tore Fritzon avgick sommaren 2011. För någon månad sedan.

Så vad gäller kollektivtrafiken blir nog frågan istället vad har Centerpartiet och Tore Fritzon gjort under alla år? Och varför har man inte löst frågorna kring gränsöverskridande resande?
 SR


Inga kommentarer: