fredag, juli 22, 2011

Hur skall regionens tandvård utvecklas?

I gårdagens nummer av Hallandsposten står det en artikel med rubriken "Långa köer  för tid hos tandläkaren".(Finns ej på nätet).

Artikeln handlar delvis om situationen under sommaren då många privattandläkare har semester och stänger. När patienten får problem söker man sig till folktandvården och upptäcker att folktandvården inte har ledig kapacitet som står och väntar på patienter som kanske kan dyka upp.

Vid akutfall kan man hjälpa till men vill man ha en tid så får man stå i kö.

Artikeln tar delvis också upp det faktum att det är tandläkarbrist i Sverige och i Halland.

Folktandvården spelar en viktig roll och det är uppenbart att många invånare litar på att den skall finnas där även om man normalt går till annan tandläkare.

Och det är idag kö till flera kliniker inom Region Hallands folktandvård.

Intresset för folktandvården gör ju att man måste diskutera hur folktandvården i Region Halland skall utvecklas.

Den nämnd där jag är ordförande, Driftnämnden Närsjukvård, ansvarar för tandvården och vi har frågan mycket levande.

Nämnden beslöt tidigare i år att satsa över 12 miljoner på ett utbildningspaket där det ingår att tandsköterskor skall kunna läsa till hygienister. I dagens moderna tandvård så avlastar hygienister tandläkaren i många arbetsmoment.

En annan viktig fråga är också lönerna. Hur skall vi få duktig personal att stanna när vissa privata bolag betalar mer?

Samtidigt har jag känt att det hos vissa politiker finns en ambition att hålla nere tandvårdstaxorna. Dessa beslutas inte av nämnden utan regionfullmäktige. 2011 höjdes inte taxorna alls medan kostnaderna för personal och annat ökade.

Det man kan fråga sig är ju om det viktigaste är att ha låga taxor eller att försöka bli av med köerna även om det sker med lite högre kostnader för alla patienter?

Jag tror också folktandvården skall finnas överallt. Därför är det roligt att vi tagit beslut om att åter öppna i Kungsbacka. I nya delen av Kolla 2013.

Inga kommentarer: