söndag, januari 02, 2011

2010

Så har vi nu fått ett nytt år. Såhär på årets andra dag känns det som det är dags att reflektera över 2010 i form av några rubriker.

Årets politiska erkännande

De rödgröna gick till val på fel politik  och Mona Sahlin erkände detta efter valet. Vilken tur man inte vann.

Årets politiska felbedömning

När de rödgröna trodde man kunde gå till val på avskaffande av RUT/ROT, borttagande av jobbavdrag, återinförd förmögenhetsskatt och höjd fastighetsskatt. Undra hur diskussionen gick när man kom på detta?

Årets lokala politiska kollaps

Den står kristdemokraterna för. Man lanserade sin lokala partiledare Larry Söder i stora annonser. Partiet missbedömde totalt Larry Söders popularitet. I riksdagsvalet fick man 7,34% i Kungsbacka och tappade 1,03%. I kommunalvalet tappade man 2,69% och fick 5,18%. Värst gick det i valkretsen Särö där partiet mer än halverades. Ny taktik 2014?

Årets broschyrvurpa

Region Halland tar fram en broschyr som skall berätta om att Landstinget Halland och kommunalförbundet Region Halland skall bli ett nytt direktvald Region Halland. Den skickas till alla hushåll.

Man "glömmer" i princip Kungsbacka i broschyren. Alla intervjuade kommer från övriga länet. Alla artiklar handlar om övriga länet.

Ibland tror nog många att det bara är att öppna fönstret, man ser Nissan och tror att man ser Halland.

Årets vallöften som kostade röster

Centerpartiet kallade de som sa nej till byggnation i Varlaskogen för populister. Och man var positiva till att göra Bräckaberget till bergtäkt. Invånarna i bland annat valdistrikt Varla Norr talade om för Centerpartiet vad man tyckte om deras vallöften.

Partiet backade från 6,69% till 3,60%. Samtidigt ökade Folkpartiet med 5,46%. Förmodligen tappade man ett mandat på dessa röster och i förlängningen förlorade man sitt kommunalråd. Får man gissa att Centerpartiet 2014 inte kommer gå ut med löften som är stöd för enskilda centerpartister men totalt emot folkviljan?

Årets politiska felbedömning 2

Att inte debattera med Sverigedemokraterna var en total felbedömning. De partiet säger blir oemotsagt. Jag tog debatten direkt med SD på första regionfullmäktige. Jag kommer fortsätta med det. I öppen debatt blir deras ihåliga argument avslöjade ganska snabbt.

Årets dummaste valprogramsinslag

SVT engagerar Kristian Luuk för att intervjua partiledarna och springa efter dem i en korridor. Fånigt, dumt, oseriöst. Politik behöver inte livas upp av clowner. Det är kul ändå.

Årets politiska händelse

Inget sensation här. Givetvis omvalet av alliansregeringen. Sitter regeringen kvar till valet 2014 kommer många rekord att slås. Fredrik Reinfeldt blir den borgerliga statsminister som suttit längst i modern tid. Redan 2011 går han om Thorbjörn Fälldin i tjänsteår. Han kommer hösten 2013 också ha suttit längre än Ingvar Carlsson som var statsminister i ca: 7 år.

Jan Björklund kommer slå rekord när det gäller att vara utbildningsminister längst någonsin i Sverige. Thomas Östros har nuvarande rekord på 6 år och 26 dagar. Hösten 2013 slår han detta rekord.

Inga kommentarer: