torsdag, mars 27, 2008

Intressant uppgörelse mellan alliansen och miljöpartiet

DN debatt redovisar migrationsminister Tobias Billström och miljöpartiets gruppledare Mikaela Valtersson en uppgörelse när det gäller invandringspolitiken och då främst frågor kring arbetskraftsinvandring.

Man föreslår bland annat att om en svensk arbetsgivare, efter att en ledig tjänst utannonserats även inom EU/EES och Schweiz, ger ett konkret erbjudande om anställning till någon utanför EU ska denne kunna få ett uppehålls- och arbetstillstånd.

Dessutom att tidsgränserna för uppehålls- och arbetstillstånd förlängs. Inledningsvis beviljas ett tidsbegränsat tillstånd för som längst två år. Om personen därefter fortfarande arbetar ska tillståndet kunna förlängas med ytterligare två år. Efter fyra år ska ett permanent uppehållstillstånd kunna beviljas. Ingen arbetskraftsinvandrare ska längre tvingas att åka hem trots att hon eller han har ett arbete.

Förslagen är bra och regeringen ligger även i denna fråga ett steg före socialdemokraterna.

Uppgörelsen är givetvis intressant som sådan. Artikelförfattarna noterar själva att ” Att regeringen och miljöpartiet är överens om reformen innebär att vi säkerställer ett brett och långsiktigt stöd i riksdagen.”.

Det är alltså en politik som ligger fast även om det blir regeringsskifte. Såvida inte (s) och (v) får majoriteten.

Intressant är också att det rödgröna regeringsalternativets trovärdighet ytterligare minskar.

Politiskt är det bra och de finns andra frågor inte minst inom utbildningsområdet där en uppgörelse skulle kunna nås med miljöpartiet som garanterar långsiktighet.

Det är uppenbart att det finns positiva kontakter mellan alliansen och (mp). Häromdagen skrev riksdagsledamöterna Lars Tysklind (fp) och Karin Svensson Smith (mp) en gemensam artikel i Göteborgs Posten om bland annat att styra fler transporter från väg till fartyg.

SvdDNHD

2 kommentarer:

Christian Valtersson sa...

Att utspelet försvagar bilden av s och mp som regeringsalternativ är jag skeptisk till. Under hela nittiotalet fanns en stor blocköverskridande överenskommelse om energipolitiken mellan c, s och v som låg fast oavsett om regeringen var blå eller röd. Överenskommelser över en längre tid i avgränsade frågor har funnits länge och knappast påverkat bilden av vilka som är sannolika som regeringsalternativ. Se även hur s och m gemensamt sitter som en propp vad gäller liberalisering av asylpolitiken.

TOMMY RYDFELDT sa...

Christian!

Blir det en engångsuppgörelse har du helt rätt. Men gör man upp om friskolor, betygsskalan osv blir det rätt många frågor där en eventuell s-v-mp regering redan är låst.

Tysklind-Svensson Smith artikeln i GP visar ju också på något. Varför skrev hon inte med (s)?

Vi vet ju av erfarenhet att just energifrågan har varit ett problem för alliansen sedan 1970-talet. Bland annat pga att centern låst sig i andra uppgörelser.

Om en regering har med sig för många andra uppgörelser, som den nya regeringen måste leva med, in i ett regeringssamarbete, blir det problem.